Čerstvý ovčí sýr je jemný, smetanový a lahodný. Proto se stává oblíbeným. A není to jen kvůli báječné chuti. Produkty z ovčího mléka obsahují nejenom mnoho vitamínů a minerálů, ale také pozitivně podporují mikroflóru.
Ovčí sýry a zdraví
Ovčí sýry jsou vhodnější pro lidi s mírnou nesnášenlivostí laktózy. Obsahuje totiž o 10 % méně laktózy než kravské produkty. Je taky vhodnější pro lidi, kteří řeší příjem kalorií. Ve 100 ml obsahují o cca 10 % méně kalorií, tuků a cukrů než kravské produkty a také o jednu třetinu méně cholesterolu. Ovčí sýr díky svému složení navíc pozitivně přispívá i k podpoře imunity, obnově buněk a zmírnění alergií.
Víno k ovčímu sýru
K ovčímu sýru zvolte spíše lehčí bílé víno. Ideální volbou je Muller Thurgau, z podoblasti mělnické nebo svěží Sylvánské zelené, z mikulovské podoblasti anebo Sauvignon, spíše ze znojemské podoblasti. Vhodné je jakostní víno až po pozdní sběr, a to spíše sušší (ročník 2016 a 2015)
Vyzkoušejte ovčí sýr v kombinaci s opékaným lilkem
Recept na opékaný lilek s ovčím sýrem, rajčaty, česnekem a bazalkou
Suroviny (4 porce):
- 400 g měkkého ovčího sýra
- 6 středních rajčat
- 2 střední lilky
- 3 stroužky česneku
- bazalka
- hladká mouka
- olivový olej
- 5 ml smetany
- sůl
- bílý mletý pepř
- listový salát
- balsamico
Postup:
Rajčata spaříme a oloupeme. Rozřízneme na čtvrtky a zbavíme jádřinců. Nakrájíme na malé kostičky. Nasekáme česnek a bazalku.
Lilek omyjeme, osušíme. Uřízneme jeho konce. Pak jej nakrájíme na kolečka anebo na ovály. Vždy je krájíme cca 1 cm široké. Kdyby byly tenčí tak by se pálili a tlusté by se nepropekly. Poté zlehka obalíme v hladké mouce a opečeme na středně rozpálené pánvi na olivovém oleji. A to do zlatova s obou stran.
Mezi tím v horkém rendlíku s trochou olivového oleje orestujeme česnek s ovčím sýrem a smetanou. Zahřejeme a spojíme sýr s česnekem. Pak přidáme nakrájená rajčata s bazalkou. Směs prohřejeme ale tak, aby se nevařila a pomalu všechno mícháme.
Na talíř položíme opečený lilek. Na něj nakládáme směs tak stejně vysokou vrstvu jako je lilek. Tím vytvoříme takovou pyramidu. Servírujeme s listovým salátem promíchaným s olivovým olejem a troškou balsamica.
Vhodné na lehkou večeři nebo předkrm.
Zdroj foto: Shutterstock